De langlauf- en rolskisport in Nederland

Wil jij leren langlaufen of rolskiën, of je techniek verbeteren? Sneeuwstart heeft lessen door heel Nederland! Wat je kunt verwachten van deze sporten in Nederland? Dat lees je hier!

Langlaufen alleen voor ouderen? Absoluut niet!

Veel mensen denken misschien dat langlaufen vooral een sport voor oudere mensen is. Maar zet dat idee maar uit je hoofd! Deze sport is enorm technisch en fysiek zwaar. Met langlaufen train je kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie terwijl je soepel door besneeuwde landschappen glijdt.

  • Kracht
  • Uithoudingsvermogen
  • Coördinatie
  • Jouw perfecte voorbereiding op de wintersport!

En wat is langlaufen in Nederland? 

In Nederland is langlaufen iets anders, omdat er niet altijd sneeuw ligt. Daarom kun je hier op kunststofbanen langlaufen of het hele jaar door rolskiën. Deze sporten hebben de zelfde uitdagende techniek. Daarom is het aan te raden om lessen te nemen, voordat je zelfstandig kan starten. 

Rolskiën
Dit is de zomervariant van langlaufen. Deze sport wordt wereldwijd beoefend op verschillende niveaus, van recreatief tot topsport. Het is de perfecte voorbereiding op je langlaufvakantie of gewoon een fijne sport om het hele jaar door te beoefenen. Er worden twee verschillende banden gebruikt: PU-wielen (snelle variant) en rubberenwielen (langzamere variant). De rubberenwielen geven voldoende grip op natte ondergrond, waardoor je het hele jaar door kunt rolskiën. Zodra je de techniek voldoende onder de knie hebt, kun je zelfstandig of met een groep de weg op.

       

Langlaufen op de borstelbaan
De borstelbanen zijn bedekt met matten waar je met ski’s overheen kunt glijden. Vaak is hier een loipe gemaakt om het echte langlaufgevoel na te bootsen. De langlaufbaan is meestal een rondje zonder hellingen, maar vaak is er een klein heuveltje aanwezig, zodat je ook de techniek van het op- en afgaan kunt oefenen.

        

Langlaufen in de sneeuw
Dit is natuurlijk waar iedere langlaufer naar uitkijkt. In de winter houden alle langlaufverenigingen het weerbericht goed in de gaten, want zodra het begint te sneeuwen, zijn zij van de partij!

Twee verschillende technieken
Langlaufen en rolskiën kennen twee varianten. Misschien heb je de termen 'klassiek' en 'skate' al eens voorbij zien komen:

Klassiek: Bij deze techniek langlauf je in loipes (sporen in de sneeuw). De afzet is naar achteren.
Skating: Hierbij maak je een 'skate-beweging', vergelijkbaar met schaatsen waarbij je zijwaarts afzet.

Publicatiedatum: 12-07-2024