Wintersport begint in Nederland!

In Nederland zijn amper bergen en toch is Nederland een wintersportland! Niet alleen zijn er ruim een miljoen Nederlanders die jaarlijks genieten van wintersport ook zit Nederland bomvol wintersportaanbod. We hebben we hebben rolbanen, outdoorbanen en sneeuwhallen om sneeuwsport te beoefenen. We vertellen je alles over de drie mogelijkheden in Nederland.

 

Sneeuwhallen (kunstsneeuw)

In de hal ligt kunstsneeuw, sneeuw die heel erg lijkt op échte sneeuw. Daarbij ski of snowboard je van boven naar beneden en dat is heel erg vergelijkbaar met skiën of snowboarden in de bergen. Elke hal is anders, maar vaak vind je wel een helling voor de beginnende wintersporter en voor de wintersporter met meer ervaring. Heb je veel ervaring met wintersporten dan zul je merken dat je je na een aantal afdalingen een beetje gaat vervelen óf je moet hier echt naartoe komen om te trainen.

Korte afdalingen

Het maken van bochten is dus vergelijkbaar met het skiën in de echte sneeuw. Wel is de afdaling een stuk korter, dus na het maken van een aantal bochten sta je weer beneden en moet je de lift weer naar boven pakken. En dat is toch wel een nadeel, want in de hal is het rond de -5 graden en zonder zonnetje koel je dan al snel flink af!

Constante condities

De condities in de indoorhal erg constant. Het is er altijd droog en koud en dat betekent dat je in de winter én zomer altijd kunt skiën. Ook de manier van les krijgen is erg vergelijkbaar met het skiën in de bergen. Het zijn altijd groepen van ongeveer acht personen en wil je meer aandacht, dan is de privéles echt een uitkomst.

Kinderland

Vaak vind je in de hal ook een kinderland, zodat de kinderen veilig hun eerste bochten kunnen maken. Het skiën in de hal komt dus het meeste in de buurt van het skiën in de echte bergen. En naast dat je hier lekker kunt trainen is het ook heel erg leuk als een uitstapje.

 

Rolbanen

In Nederland zijn meer dan 60 rolbanen te vinden en dat betekent dat er altijd een rolbaan bij jou in de buurt is. Het skiën op een rolbaan staat voor je gevoel ver weg van het skiën in de sneeuw. Het is er niet koud, er is geen sneeuw te bekennen, maar je glijdt op een tapijt dat nat gehouden wordt zodat je blijft glijden. Daarnaast ski je vaak op één hoogte. Het is als het ware een oneindige piste die nooit ophoudt.

 

Moeilijker dan skiën in de echte sneeuw

De rolbaan is in het begin echt even wennen. Veel wintersporters vinden het moeilijker dan skiën in de echte sneeuw. De baan is namelijk veel minder vergevingsgezind. En dat betekent dat je veel meer op gevoel én op techniek moet gaan skiën en dat is wat ons betreft echt een voordeel.

Technische vooruitgang

Ga je na je lessen op de rolbaan weer terug naar de sneeuw, dan merk je dat je technisch echt vooruit bent gegaan. Dat je zo vooruit gaat heeft er mee te maken dat je oneindig lang kunt blijven skiën. Je hebt geen lift nodig. Daarnaast sta je met maximaal twee of drie man op de baan en dat betekent dat je heel veel aandacht krijgt. Ook staat er een spiegel voor de baan en zo kun je jezelf controleren. De condities zijn op de baan altijd hetzelfde: hobbels, bobbels en ijsplaten ga je hier niet tegenkomen. Ga je na je lessen voor de eerste keer naar de bergen, dan zal de voorwaartse snelheid die ontstaat en de hoogte echt even wennen zijn.

 

Outdoorbanen

De outdoorbaan wordt ook wel borstelbaan genoemd en dat komt omdat er vroeger borstels op de baan lagen. Tegenwoordig liggen er plastic matten. De afdaling kun je eigenlijk wel vergelijken met de afdaling die je in de hal vindt. De afdalingen zijn niet lang, maar voor elk type skiër is er wel wat te vinden. Er is vaak een helling voor beginners, een helling voor de lichtgevorderde skiër en een moeilijke afdaling. Wanneer je hier echter als vergevorderde skiër gaat vrij skiën, dan kan het zijn dat je je snel gaat vervelen, omdat je namelijk zo beneden bent. Maar kom je hier om te trainen, dan kun je hier echt wel uitdaging vinden.

Sproeisysteem

Door een sproeisysteem worden de banen nat en kun je een stuk makkelijker glijden. En de siliconen matten helpen daar ook bij. In het begin zal het skiën echt even wennen zijn, het voelt namelijk veel gladder aan. De matten zijn ook hard, dus vallen is veel minder aangenaam dan in de sneeuw. Het is dan ook aan te raden om wat oudere skikleding. Je skiet ook buiten en hebt dus te maken met het Nederlandse weer, dat natuurlijk erg wisselvallig kan zijn. De regen heeft echter ook een voordeel, want dan glijdt de baan extra goed.

Skiën in de buitenlucht

Kinderen kunnen ook prima leren skiën of trainen op de baan. Ze hebben vaak een speciale plek ingericht voor kinderen en ze hebben vaak speciale kindergroepen. In het begin zal de outdoorbaan echt wel even wennen zijn. Ga je hier echter trainen of neem je je eerste lessen dan is het echt de perfecte voorbereiding op je wintersportvakantie.

Publicatiedatum: 20-03-2024